Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Otóż jakiś czas temu w moim Megane pojawił się pewien problem.

Dużo szukałem po sieci jakiejś podpowiedzi, lub informacji która by mnie naprowadziła na trop usterki ale na niewiele się to zdało.

Uprzedzam pytanie : Dlaczego nie pojechałeś do warsztatu żeby Ci to sprawdzili / naprawili.

Do warsztatu pojadę jak zdiagnozuję problem. Wolę w warsztacie mieć już jakieś wstępne rozeznanie w temacie, żeby nie dać się naciąć na zbędne koszta.

Osobiście podejrzewam że to będzie wina sprzęgła, aczkolwiek mam nadzieję że się mylę bo to kosztowna naprawa.

Ale do rzeczy.

Czasami (przeważnie gdy samochód postoi nieprzepalany dzień/dwa) podczas jazdy autko jakby traci moc.

Ruszam ze świateł, jedynka, dwójka, trójka... auto zaczyna tracić na obrotach. Mogę wtedy wcisnąć gaz do oporu a obroty i tak spadają. Trwa to mniej więcej sekundę, dwie, po czym samochód dostaje "kopa" obroty wracają do normy. Zmieniam bieg na czwarty, sytuacja się powtarza, więc redukuję na 3 potem 4 daję gazu i ustępuje.

W odczuciu podczas jazdy, jest to jakbym delikatnie wciskał i puszczał sprzęgło podczas jazdy.

Tak więc może podejrzewam sprzęgło, lub skrzynię biegów. W sieci wyczytałem że może to być też wina przepustnicy.

Miał ktoś może podobną sytuację albo spotkał się z tym?

Dane auta:

Renault Megane IphII 2000r.

Silnik 1.4 benzyna - 75KM

Bebechy bez tuningu, wszystko seryjne (regularnie wymieniane)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×