Nie wiem co zrobić, bo byłem kilka razy u mechanika, a właściwie moja ciocia, cały czas kasują tą kontrolkę, do tego gdzieś wycieka olej w sensie że ubywa (sprawdzałem na bagnecie w drodze z Bielska do Katowic przy wyruszaniu w podróż stan oleju pod maximum, w drodze powrotnej był już stan minimalny oleju)a nie kapie na podłogę ani w komorze silnika, jest po prostu dookoła sucho, podejrzewam że znika razem z paliwem? Czy to możliwe? Proszę o pomoc. Podobno jeżeli kontrolka zostanie "zgaszona" mechanika olej nie ubywa, dopiero jak się zaświeci to gdzieś znika, po wyjeździe z warsztatu zaświeca się ponownie po kilkunastu kilometrach. Proszę o w miarę szybką pomoc.
wymieniona sonda lambda, zastanawiam się nad zaworem recyrkulacji spalin EGR, może być brudny, ale wtedy testy spalin pokazały by coś a jeżeli lambda jest wymieniona a po części decyduje o składzie spalin to coś by pokazało? Myślałem nad awarią czujnika temperatury. Czy można zlikwidowac kontrolkę tylko przez komputer?
Twój pojazd: brak
Od kiedy prawko: 1996
Wysłany: 2012-02-08, 09:22
Bonzoo napisał/a:
byłem kilka razy u mechanika, a właściwie moja ciocia, cały czas kasują tą kontrolkę
niech ciocia zmieni mechanika na elektronika. Kasowanie błędów się wykonuje po skutecznej naprawie, a nie przed nią.
Jakie błędy były zapisane w pamięci? Bez porządnej diagnostyki komputerowej, wymieniasz części po omacku - oczywiście masz szansę, że trafisz, ale niewielką