Witam,
Mam wielki problem otóż żaden mechanik nie może mi pomóc dlatego piszę tu.
Chodzi o corolle e11 98r 1,3 63kW 86KM LPG
Auto od października strasznie muli. Tj. wchodzi na obroty bardzo wolno np. na 2 biegu po wyjściu z zakrętu obroty bardzo bardzo wolno rosną a jak dojdzie do 4 tys rpm to auto dostaje kopa i ciągnie do przodu. Jak jade w trasie na 5 biegu redukuje na 3 bieg to bardzo słabo sie zbiera a o redukcji na 4 bieg juz nie mówie bo tu praktycznie żadnej różnicy nie ma...
Ostatnio miałem tak (na benzynie), że auto dochodziło do 3 tys rpm i tyle więcej nie szło. Wciskam gaz mocniej ale w ogóle nie reaguje. Gdy przełączał się na gaz objawy znikały ale auto i tak nie szło do przodu jak powinno. Jak gaz się puści całkowicie i ponownie wciśnie to auto zaczyna jakoś tam iść do przodu (odczuwalne to jest na 2 biegu na pozostałych praktycznie bez zmian). Te objawy wystepują i Na Gazie i na Benzynie... Bardzo proszę o pomoc bo auto mi dużo pali strasznie na Baku 40L gazu robie 240km a na benzynie na baku 50L 400km... Załącze filmik który to ukazuje...
Dodam, że było wymieniane: świece 2 elektrodowe(zalecane), kable WN, filtry wszystkie oraz pompa paliwa... sprawdzane było cisnienie na cylindrach oraz ciśnienie paliwa... i ok.
Był podpinany pod kompa to na wyłączonym silniku sonda pokazywała mieszanke bogatą natomiast po włączeniu silnika mieszknka uboga. Wg mechanika tak ma być.
Bardzo proszę o pomoc aczkolwiek błagam bo tragedia się jeździ i tyle pieniędzy mi na paliwo idzie że szok . Pozdrawiam
Twój pojazd: brak
Od kiedy prawko: 1996
Wysłany: 2012-02-08, 09:14 Re: corolla muli dużo pali
pietraspm napisał/a:
Był podpinany pod kompa to na wyłączonym silniku sonda pokazywała mieszanke bogatą natomiast po włączeniu silnika mieszknka uboga. Wg mechanika tak ma być.
A po co sprawdzać sondę na wyłączonym silniku?
Sonda na załączonym silniku i biegu jałowym (ewentualnie lekko podwyższonym) ma cały czas zmieniać się z ubogiej na bogatą i odwrotnie. Nie może stać tylko na napięciu oznaczającym mieszankę ubogą!
Sprawdź układ dolotowy (szczelność plus filtr powietrza), przepływomierz (jeśli występuje).
Mimo, iż jak napisałeś, była sprawdzana kompresja, sprawdziłbym ustawienie faz rozrządu.
Czy silnik pracuje równo?
Twój pojazd: seat leon
Wysłany: 2012-02-15, 14:34
Dokładnie tak,sprawdź sondę na włączonym silniku,a poza tym druga sprawa: jest zima,więc zanim silnik się zagrzeje,to normalne ze spali o wiele więcej. Bardziej martwi mnie to zamulanie.
sonda została wymieniona na nową, natomiast po załozeniu gazu zaczął mi ubywać olej... boje się ze puściły uszczelniacze zaworowe. Teraz auto jak jest zimne nie może przekroczyć 2 tys obr chyba go zalewa wciśkanie gazu do podłogi nic nie daje a auto zwalnia. dopiero jak się troche nagrzeje to zaczyna jakoś jechać ale oczywiście dalej zamula
W takim razie podjedź do gazownika,niech to sprawdzi bo ewidentnie coś jest nie tak. Z perspektywy forum ciężko doradzić coś więcej,tutaj musisz zgłosić się do fachowca.
Twój pojazd: BMW 540
Od kiedy prawko: 2004
Wysłany: 2012-02-27, 13:43
Ogólnie na gazie mieszanka ma być zawsze troszkę bogatsza niż na benzynie. Sprawdź szczelność układu dolotowego. Nie wiem czy resetowałeś sterownic ECU, ale warto było by odłączyć akumulator na ok 20-30min, i później spróbować pojeździć na benzynie. I jak masz możliwość sprawdź czujnik temperatury silnika(dla ECU)
_________________ Siema Gość
Pozdrawiam Tomek
Gość zwolnij!!! bo nigdy nie wiesz co się czai za następnym zakrętem.
tak wiem, że musze podjechać jeszcze raz.. ECU było resetowane przez odłączenie akumulatora a nawet bezpiecznika tylko na ok. paru minut a nie na 20-30min. Wlasnie nie wiem jak sprawidzić czujniki.